Dit blog is voor het laatst herzien in maart 2022

 

Het optimaliseren van afbeelding op je website of blog

Afbeeldingen optimaliseren is vaak het ondergeschoven kindje bij websites. Jammer, want als je je afbeeldingen zoekmachinevriendelijk maakt, verbeter je je online vindbaarheid aanzienlijk. Google en andere robots lezen de alternatieve teksten en titels ook om te ‘zien’ wat er op je afbeelding staat. Ontdek welke afbeeldingen je het best kunt optimaliseren en hoe je dat in een paar eenvoudige stappen makkelijk zelf even doet.

Afbeeldingen optimaliseren: waarom zou je?

De meest belangrijke reden om je afbeeldingen te optimaliseren is omdat je online vindbaarheid hierdoor aanzienlijk verbetert. Google is een robot en ziet of interpreteert afbeeldingen niet zoals wij mensen dat doen. Bovendien word je ook nog eens via Google Afbeeldingenindex gevonden waarmee je het verkeer naar je website extra stimuleert. Daarnaast wordt de tekst die je meegeeft (alternatieve tekst of alt-tekst) gebruikt om blinden en slechtzienden te helpen over het internet surfen. Deze tekst (afhankelijk van de software op een computer) wordt dan voorgelezen.

Welke afbeeldingen zijn het belangrijkst?

In ieder geval de afbeeldingen op je webpagina’s, de afbeeldingen bij je blogartikelen, afbeeldingen van je producten in je shop en je logo natuurlijk. Je zou het niet zeggen, maar veel mensen vergeten hun logo te optimaliseren. Vaak zie je dan alleen de tekst ‘logo’. Zonde toch? Geef het bestand je bedrijfsnaam en dienst of product mee. Bijvoorbeeld lifecoach-jan-janssen-amsterdam.jpg en optimaliseer zoals hieronder aangegeven.

Hoe optimaliseer je afbeeldingen?

Ik ga uit van een WordPress website.

Stel je hebt blog geschreven met de titel: 50 ideeën voor je social media. Voor dit blog wil je gevonden worden op social media ideeën. Dan is het voor je vindbaarheid belangrijk dat niet alleen de url, de titel en tussenkopjes, maar ook de afbeeldingen van je blog deze woorden bevatten. Sla een afbeelding dus op onder bijvoorbeeld ideeen-social-media.jpg. Daarmee is de bestandsnaam van de afbeelding in elk geval al SEO proof.

Upload vervolgens de afbeelding naar de mediabibliotheek van je website of blog en selecteer deze. Hieronder zie je een screenprint vanuit WordPress bibliotheek.

afbeeldingen optimaliseren

Nu kun je in het rechtergedeelte informatie invoeren ofwel de afbeelding SEO optimaliseren. Het belangrijkste is de Alternatieve tekst (Alt tekst). Deze bevordert je vindbaarheid en versterken je boodschap. Typ een beknopte beschrijving van je afbeelding in rekening houdend met je zoekwoord(en) en de lengte. De Alternatieve tekst mag maximaal 143 tekens bevatten. Wist je dat voor de toegankelijkheid van je website het optimaliseren van je afbeeldingen ook heel goed is? Bezoekers die een screen-reader gebruiken (bijvoorbeeld blinden of slechtzienden) kunnen door een goed gekozen Alternatieve tekst (alt-tekst) begrijpen waar de afbeelding voor staat.

Onder een afbeelding kun je ook een bijschrift plaatsen. Deze wordt onder de afbeelding getoond. Ook hierin kun je jouw belangrijkste zoekwoorden nog eens plaatsen. Google ziet dit bijschrift namelijk niet als onderdeel van je content, maar als een (extra) beschrijving van je afbeelding. Ook dit draagt weer bij aan je algehele vindbaarheid op de door jou gekozen zoekwoorden.

Wat houd je nog tegen?

Heb je weinig tijd, vind je het een vervelende klus of lastig om de juiste (tref)woorden de vinden? We helpen je graag met het optimaliseren van je website. Neem contact op of vraag een website check aan.

Ook interessant:

Websites en doelen, In 10 stappen naar een converterende landingspagina en Houd je website up to date: de gevolgen zijn anders rampzalig.

 

 

Ja, stuur mij meer informatie over website optimalisatie:

Geen zorgen, je krijgt geen nieuwsbrieven. Meer informatie over het gebruik van gegevens vind je in onze privacyverklaring.