Influencer marketing voor ondernemers? Bekende of invloedrijke personen, die je product of dienst onder de aandacht brengen, levert je schijnbaar heel wat op. Maar, wij ‘kleine’ ondernemers hebben over het algemeen geen budget om George Clooney op social media iets over ons product of dienst te laten zeggen, toch? Heeft influencer marketing dan nog wel zin? Wat is influencer marketing eigenlijk? Ontdek wat het is en wat het je oplevert, want dát het iets oplevert, dat staat vast!
Wat is het?
Influencer marketing is een moderne vorm van mond-tot-mondreclame. Een (invloedrijk of bekend) persoon met een groot bereik wordt ingezet om het gedrag van een doelgroep te beïnvloeden. De influencers worden als een autoriteit gezien en hebben veel actieve volgers die graag via de influencer op de hoogte blijven. Bedrijven liften mee op het reeds verworven vertrouwen en de status van een influencer. Influencers publiceren – op hun eigen manier en in hun eigen woorden – verschillende content (blogs, vlogs, foto’s, audio) over een specifiek product, dienst of merk. Deze content plaatsen ze op hun eigen website, blog en natuurlijk op hun social media kanalen. Omdat de content authentiek is wordt het niet als reclame beschouwd, maar eerder gezien als een (persoonlijk) advies van een betrouwbare vriend of vriendin.
Wat levert het op?
We zetten de mogelijke opbrengsten even op een rijtje:
- merkbekendheid
- naamsbekendheid
- maximaliseren van bereik van je content en je boodschap
- betrokkenheid (engagement)
- meer websitebezoekers
- meer verkopen of opdrachten
Wat kost het?
Influencers hebben een expertstatus en zijn invloedrijk. Er zijn macro en micro influencers. Macro influencers zijn bekende mensen, celebrities met een enorme achterban en een bereik van minimaal 100.000 volgers. Het zijn bijvoorbeeld populaire bloggers, vloggers, acteurs, artiesten of journalisten. Daar hangt natuurlijk ook een pittig prijskaartje aan vast. Een paar duizend euro ben je zo voor een blog, vlog of social media post kwijt. Micro influencers hebben een kleinere achterban, vanaf een paar duizend tot 100.000 volgers. Vergis je niet, micro influencers mogen dan een kleinere achterban hebben, de relatie met de doelgroep is doorgaans veel sterker. Ze richten zich meestal tot een specifieke(re) doelgroep. De betrokkenheid van de volgers is groot – er wordt actief gereageerd, ze stellen vragen en plaatsen opmerkingen. Uit een door Experticity uitgevoerde studie blijkt dat 82% van de consumenten een door een micro influencer gedane aanbeveling opvolgt. En dat terwijl het prijskaartje een stuk lager ligt dan die van de macro influencer; de tarieven van een micro influencer variëren van € 100 tot € 1.000.
Waar vind je ze?
Macro influencers vind je via agentschappen. Zij koppelen influencers aan het juiste merk en beschermen de authenticiteit van influencers. Ze denken mee, verzorgen de onderhandeling planning en het management van influencers. Gevestigde namen zijn: L’Agency, VDF Management, Social1Influencers en A Million Faces. Micro influencers benader je zelf. Zo ben ikzelf onlangs benaderd door een auteur van marketing(gerelateerde) boeken. Hij vroeg me een review te schrijven voor de website van Managementboek. Als je als zelfstandig ondernemer bent en meer wilt weten over marketing en je leest vervolgens een review van een andere ondernemer die in dit vak zit, dan lees je zo’n review natuurlijk anders dan wanneer deze door een algemene recensent geschreven is. Micro influencers op uiteenlopende gebieden en branches vind je op websites zoals Hulc of Bloggerlijst, maar je kunt iemand ook direct benaderen.
Influencer marketing: wetenschappelijk gezien
De kracht zit ‘m in het feit dat een influencer één-op-één in contact staat met jouw doelgroep. Suzanne de Bakker, docent bij Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en bij International Communication aan de Hogeschool Utrecht: “De aantrekkelijkheid van een influencer voor marketeers kan uitgelegd worden aan de hand van ‘para-sociale interactie’ (PSI), een concept dat afkomstig is uit de mediawereld en betrekking heeft op de relatie tussen mediapersoonlijkheden en mediagebruikers. Wetenschappers Lee en Watkins pasten PSI toe op YouTube-influencers en het idee is dan dat volgers echt het gevoel hebben dat ze de influencer op dezelfde intieme manier kennen en begrijpen als hun echte vrienden. Herhaalde exposure aan een vlogger kan dan positieve gevoelens opwekken bij een kijker of fan. Als deze relatie zich blijft ontwikkelen, dan gaat de kijker de vlogger zien als een betrouwbare informatiebron en wil de kijker graag advies van de vlogger.”
Expert aan het woord
Sjaak Hoogkamer (hoofdredacteur Marketing Tribune) vindt Jezus een influencer van het zuiverste water en vroeg zich af of influencer marketing misschien de nieuwe religie is.
“Jezus was een storyteller en marketeer pur sang en met zijn grote groep, trouwe volgers, een influencer van het zuiverste water.”
In een column schrijft hij: “… de ene ‘Jezus’ na de andere staat op en wordt wereldberoemd als prediker van merken. Natuurlijk is de inzet van bekende mensen om iets aan te prijzen zo oud als het Oude Testament, maar deze nieuwe vorm van marketing krijgt nu pas echt voet aan de grond. Invloed uitoefenen gaat steeds minder via reguliere media en steeds meer via social media. De jeugd moeten we bereiken! Heel vreemd eigenlijk, want over een paar jaar is de helft van Nederland 50+… Je zou zeggen: richt je marketingpijlen juist op die groep, want daar zit de poen. Waar blijft de influencer van niveautje Max eigenlijk? Ik vind het opmerkelijk hoe influencer marketing zo snel aan populariteit blijft winnen. Het past namelijk in mijn optiek niet bij de Nederlandse aard. Wij zijn als volkje van nature wantrouwend, bediscussiëren alles en nemen nooit zomaar iets aan van mensen, laat staan merken. Als iemand als Anna Nooshin of Monica Geuze dus iets beweert, dan heb ik daar persoonlijk weinig gevoel bij. Bij de millennials scoort het blijkbaar hoge ogen. Dat is er een van ons, roepen ze dan. Dus het zal wel kloppen.”
Volgens Hoogkamer is influencer marketing geen nieuwe religie, maar de nieuwe vorm van reclamemaken. “Reclame old school is uit. De nieuwe generatie wil verhalen van ‘zijn eigen mensen’, verhalen die weliswaar gekleurd zijn, maar voldoende overtuiging hebben om te worden geloofd en die voldoende relevantie en inzichten bieden, want waar jongeren echt niet meer in geloven zijn de commerciële preken van de reclamekansel”, aldus Hoogkamer.
Influencer marketing voor ondernemers
Als ZZP’er of ondernemer in het kleinbedrijf liggen influencers zéker binnen bereik. Belangrijke voorwaarden zijn je kennis over je doelgroep en het vooraf helder hebben van je doelen en (financiële) middelen. Denk na of je zelf de influencer gaat benaderen of dat je een bureau inschakelt. Als je zelf influencers gaat benaderen, onderzoek dan eerst of ze bij je doelgroep en doelstelling passen en hoeveel actieve en betrokken volgers ze hebben. Hebben jullie elkaar gevonden? Maak dan duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over bereik of engagement. Op Facebook en Twitter wordt een engagement tussen 0,5 en 1% al als voldoende beschouwd om resultaten te kunnen behalen. Op Instagram ligt dit wat hoger, 3 tot 6%.
Hoe kan Trigger Tekst je helpen?
Trigger Tekst helpt je graag bij alles wat te maken heeft met content(marketing), dus ook hierbij! Bijvoorbeeld door:
- het verwoorden van je verzoek en doelen zodat je goed en overtuigend bij de influencer overkomt,
- het versterken van jouw schrijf- of blogvaardigheden,
- het geven van blogfeedback,
- of, als je content- en marketing gerelateerde boeken voor ondernemers schrijft, kan ik je helpen door je boek te lezen en er daarna een review over te schrijven, zoals we dat o.a. gedaan hebben voor ‘Inhaken met social media‘.
Bronvermelding: Sprout, Marketingfacts, Marketing Tribune, Experticity, Fanbridge, Frankwatching, Bloggerlijst, Hulc, Nespresso
Ik wil meer weten:
Geen zorgen, je krijgt geen nieuwsbrieven, we gebruiken de door jouw verstrekte gegevens alleen i.v.m. je aanvraag. Meer informatie over het gebruik van gegevens vind je in onze privacyverklaring.
Goede uitleg heb je geschreven! Fijn ook dat je kleine influencers benoemt. Ik heb soms het idee dat bedrijven alleen naar cijfers kijken terwijl mijn indruk ook is dat met kleine maar goede influencers veel meer resultaat kunt behalen:)
Precies mijn bedoeling, Mira. Met de minder bekende influencers kunnen de meeste mensen zichzelf beter identificeren waardoor de resultaten de lucht in schieten.
boeiend artikel. leuk om deze zaken eens wetenschappelijk onderbouwd te zien
Als het even kan, onderbouw ik het en als het even kan ook wetenschappelijk. Weet je tenminste waar je aan toe bent en of een (marketing)tool iets voor je (bedrijf) is.
Duidelijk artikel. Ik ga me er eens wat meer in verdiepen want als ik het zo lees weet ik nog aardig wat niet.
Succes en blijf leren (doe ik ook ;-))
ah ja inderdaad dankjewel voor de tips ga er even in duiken!
Top en als je nog vragen hebt …
Wat goed beschreven! Fijn dat je dit uitlegt zeker voor kleine influencers is het handig! Bedankt voor je heldere uitleg!
We kregen heel veel vragen hierover. Er wordt over gepraat, trend dit – trend dat, maar veel mensen weten niet goed wat het is en of het überhaupt wel zinvol voor hun bedrijf is. Vandaar dit blog :-).
Zelf vind ik de influencer benaming echt verschrikkelijk. Maar het word steeds meer een ding bloggers en you tubers
Ik zie het bloggen los van influencing. Gelukkig zijn er ook objectieve/positief kritische influencers.
Poeh wat een tips zeg… dan merk je pas hoe weinig verstand je hiervan hebt! Bedankt voor het delen.
Graag gedaan! Ach er zijn zoveel marketingtermen … maar haha fijn voor ons – inspiratie genoeg voor ons blog!
Fijn artikel! Ik heb nog veel te leren zo te lezen… Binnenkort maar eens in verdiepen!
Ik wil mezelf graag aanmelden.
Vrienden zijn heel ander verhaal, die stuur ik ook geen offerte 🙂
Oh wat een super blog weer Gabrielle! Ik heb er al vaker over nagedacht. En het lijkt me natuurlijk geweldig als een bekende Nederlander mijn tassen zou promoten, dat is nog wel een droom. Maar ik kan eens beginnen met de micro influencers die je aangeeft. Ik heb hem op mijn lijstje gezet. Dank je wel! Als ik hulp nodig heb, zal ik je benaderen.
Natuurlijk help ik je graag! PS: wie niet waagt … je kunt natuurlijk ook gewoon eens een BNN’er of bekende influencer benaderen. Hou je me op de hoogte?
Wellicht nog een goede toevoeging vooral voor beginners in de influencer marketing. Het is van belang dat de influencer waar je samen mee werkt dezelfde normen en waarden heeft als het bedrijf. De influencer hoeft niet persee te passen bij het product/dienst maar wel bij wie die persoon zelf is anders is er de mogelijkheid om een negatieve feedback van de volgers te krijgen. Goede manier om te zorgen dat dit altijd gebeurt is de Inlfuencer naar jouw toe te laten komen. Zoals op platformen (zoals LinkPizza) waar veel influencers op ingeschreven staan.
Goede aanvulling, bedankt Gita!