Online zichtbaarheid is belangrijker dan ooit
De kans was nagenoeg nihil dat je een crisis als corona altijd al in je (marketing)strategie opgenomen had. Ik niet in ieder geval. En wie verplicht dicht moest, zette de geplande campagnes on hold en was het verder stil. Er waren echter ook bedrijven die ervoor kozen om hoe dan ook online zichtbaar te blijven. Zij pasten hun campagnes aan en bleven hun fans, volgers en ambassadeurs informeren en … met succes! Lees verder en kijk wat we van de crisis en de lockdown(s) hebben kunnen leren.
Online zichtbaarheid juist om overeind te blijven
Om de goede band met je doelgroep te onderhouden, is het belangrijk om tijdens een crisis of lockdown in contact te blijven. Blijf daarom altijd communiceren, in elk geval via social media en e-mail. Wie tijdens een lockdown laat zien hoe hij met de maatregelen en/of versoepeling daarvan omgaat, kan rekenen op betrokkenheid en beloftes van klanten:
‘We kunnen niet wachten om weer aan te schuiven!’
stelden gasten hun favoriete eetcafé gerust.
Ik heb ook tientallen coaches zien overstappen op tijdelijke videocoaching of trainers die hun aanbod online toegankelijk maakten. Allemaal initiatieven waardoor deze bedrijven in contact én overeind bleven.
Wat kunnen we – marketingtechnisch – hieruit leren?
Het is verstandig om je campagnes (geplande content, advertenties en nieuwsbrieven) op zo’n moment kritisch te bekijken. De behoeften en interesses van je klanten zullen per slot van rekening ook veranderd zijn. Beoordeel daarom of je content en campagnes nog wel geschikt zijn en pas ze zo nodig aan. Stel dat er een aanbieding in de planning staat die door de crisis niet meer van toepassing is, dan zal je campagne eerder irritatie dan compassie oproepen. Blijf werken aan je online zichtbaarheid, maar bewaar dit soort campagnes liever voor een moment waarop ze weer relevant worden. Maak ondertussen alvast nieuwe content en bedenk acties waarmee je je klanten na een lockdown weer kunt aantrekken.
Zoek naar kansen
Zoek tijdens een lockdown naar kansen en pak ze met beide handen beet. Thuisbezorging of afhalen is niet alleen geschikt voor restaurants. Ook wanneer je schoonheidsspecialiste of een kledingzaak runt. Verder staan in tijden van een crisis of lockdown mensen nog meer open voor e-mail en social media. Alleen al op social media steeg het aantal actieve gebruikers met 26% (bron: AdAlliance). Inventariseer daarom eens welke offline producten of diensten je misschien kunt ombuigen naar een online variant, overweeg een webshop en communiceer dit alles in je nieuwsbrief, blog en op social media.
Blijf in contact
Ik zei het al eerder in dit blog. Tijdens een crisis of lockdown is het belangrijk je klanten en doelgroep te informeren over hoe jij je business voortzet. Verdwijn niet van de radar, maar laat zien wat je gedaan hebt om de veiligheid te waarborgen als de mensen weer mogen komen. Vertel tijdens een lockdown hoe erg je je klanten mist. Stuur mails, nieuwsbrieven, publiceer posts, blogs, vlogs of podcasts. Hierdoor neemt het vertrouwen toe, blijven de mensen betrokken en groeit het aantal aanvragen, opdrachten, reserveringen, orders of boekingen als de storm weer wat geluwd is. En onthoud: elke crisis gaat een keer voorbij.
Schakel hulptroepen in
Ben je niet zo thuis in het schrijven blogs, social media posts of nieuwsbrieven? Niet het type om voor de camera of achter de microfoon te gaan zitten? Ga het leren, laat je coachen of besteed het uit. Improviseren, omdenken en het aanboren van je creativiteit is cruciaal tijdens een crisis. Om (beter) voorbereid te zijn, heb je misschien wel behoefte om daar iets mee te doen. Volg een cursus of webinar, neem een coaching sessie of brainstorm met andere ondernemers. Bloggen, vloggen en social media uitbesteden of podcasts (laten) maken, het zijn allemaal investeringen die zich later zullen terugbetalen. Probeer je niet te verliezen in het moment maar kijk vooruit. Laten we leren van de crisissen. Nu voor straks. Bedrijven die de crisis succesvol overleefden, keken naar kostenbesparingen en investeerden tegelijkertijd om verder te kunnen groeien.
Ja, ik wil graag informatie over hoe jullie mij kunnen helpen
Geen zorgen, je krijgt geen nieuwsbrieven. Meer informatie over het gebruik van gegevens vind je in onze privacyverklaring.
Graag een brainstormsessie
Ik neem vandaag nog even contact met je op, Ellen!