‘Kon ik maar in het hoofd van mijn klant kijken, dan wist ik tenminste waar zijn ja-knop zat!’
Ha, een wens van heel wat ondernemers en sales professionals! Je komt natuurlijk al behoorlijk dicht in de buurt van die ja-knop door goed naar de klant te luisteren. Toen ik pas begon met ondernemen, kreeg ik een ontzettend waardevol advies. “Gabriëlle”, zei Jo, “verkopen doe je met je oren”. Best advice ever! Voer daarom altijd een gesprek voordat je een offerte maakt, want met de juiste vragen en door geconcentreerd te luisteren, ontdek je wat de (potentiële) klant echt belangrijk vindt, wat hij werkelijk nodig heeft en welke weerstanden er misschien spelen. Extra tip: luister naar podcast #10 en ontdek of jij een goede luisteraar bent.
Je woorden kracht bij zetten
In een gesprek kun je je woorden heel gemakkelijk kracht bij zetten. Denk maar eens aan het maken van gebaren, de uitdrukking in je ogen en de intonatie van je stem. Het maakt je verhaal levendig waardoor de ander naar je luistert. Bij het opstellen van offertes is dat een wat lastiger. Gelukkig zijn er tegenwoordig online tools waarmee je door vormgeving, video en andere communicatievormen je offerte al een stuk ‘sprekender’ maakt ten opzichte van de traditionele Word/PDF-offertes. Maar, het kiezen van de juiste toon en woorden blijft cruciaal.
Powerwoorden in je offertes
Hoewel powerwoorden vooral bij sales- en landingspagina’s worden ingezet, zie je ze ook veel in blogs of nieuwsbrieven. Eigenlijk daar waar je mensen (klanten) wilt activeren tot een bepaalde actie. Powerwoorden triggeren en activeren onbewust bepaalde emoties en daarmee ook gedrag en handelingen. Ze zijn krachtiger dan gewone woorden. Ons onderbewuste zoekt graag naar woorden die ons een prettig of veilig gevoel geven, die iets bevestigen, ons ergens voor waarschuwen, iets verklaren of bewijzen. Dat maakt powerwoorden extra interessant omdat wij mensen voor ruim 95% (!) op ons gevoel beslissen. Het onderbewuste is echt waanzinnig dominant wat dat betreft. Als je dit weet, dan ben je toch gek als je dit laat liggen? Pas het ook gewoon toe bij het maken van je offertes en kom zo nóg dichter bij die ja-knop. Maar let op, gebruik het niet als een trucje. Gebruik alleen die powerwoorden die bij jou passen, aansluiten bij je boodschap/toon en … die je ook kunt waarmaken.
Wil je weten welke woorden welke emotie oproepen?
Vraag dan ons gratis overzicht met 200 powerwoorden aan door onderaan dit artikel je interesse kenbaar te maken. Geen zorgen, je krijgt alleen het overzicht, dus geen nieuwsbrieven of andere promo’s.
Meer tips en inzichten rondom offertes? Luister dan naar onze podcastserie
‘Onweerstaanbare offertes’ is een compacte podcastserie speciaal voor ondernemers en professionals die regelmatig offertes maken. Wil jij meer en kwalitatief betere opdrachten of orders binnenhalen? In deze podcasts krijg je, kort en krachtig, alle ins en outs waarmee je je offertes naar een onweerstaanbaar niveau tilt. Je vergroot het succespercentage van je offertes en optimaliseert tegelijkertijd de processen erom heen. Je krijgt praktische tips, verrassende inzichten en maakt kennis met inspirerende ondernemers over het maken van offertes en alles wat dit met zich meebrengt. Abonneer je op Onweerstaanbare offertes via je favoriete podcastapp (bijvoorbeeld Apple, Spotify of SoundCloud) of luister hier via onze website.
Ja, stuur mij het overzicht:
Ik wil meer weten over jullie offerteservice:
Geen zorgen, je krijgt geen nieuwsbrieven, we gebruiken de door jouw verstrekte gegevens alleen i.v.m. checklist. Meer informatie over het gebruik van gegevens vind je in onze privacyverklaring.
Nadeel van powerwoorden is natuurlijk wel dat als ze te bekend woorden, ze dan aan kracht inboeten. Als iedereen een kunstje weet, heeft het geen waarde meer.
Ik snap wat je bedoelt, Henk. Het is niet de bedoeling dat je het als kunstje inzet. Ik houd niet van kunstjes. De woorden moeten bij jezelf passen, maar ook binnen de context van de rest van je boodschap en de toon ervan. Lukraak wat met powerwoorden gooien heeft weinig zin en geen enkele waarde.
Sommige woorden werken inderdaad als een trigger om iemand over te halen ergens op te klikken of te kopen. Zelf gebruik ik ze ongetwijfeld ook, maar probeer het wel altijd binnen de perken te houden, omdat het anders zijn doel voorbij gaat.
Precies Wanda! Altijd het grote geheel in de gaten blijven houden.
Door mensen te triggeren met woorden of beelden gaan ze inderdaad vaak over tot kopen. Ik ga zeker eens naar jullie podcasts luisteren!
Leuk dat je ook gaat luisteren, Sandra. En heb je suggesties voor onderwerpen, laat het ons dan weten!
Ik denk dat het een balans moet zijn tussen triggerwoorden en je tekst boeiend maken.
Klopt, Linda!
Interessant om te lezen. Ik ben wel benieuwd naar de woorden die op deze lijst staan en welk gevoel ze moeten oproepen.
Ik mail je ze, Janet!