Laatste update: september 2023

Teksten schrijven met ChatGPT

Doe jij iets met ChatGPT?  Ik heb de vraag van alle kanten en via alle kanalen voorgeschoteld gekregen. Een terechte vraag wat mij betreft. Ik hou van transparantie en dus heb ik er maar meteen een blog over geschreven.

Wat is ChatGPT

ChatGPT (Generatieve Pre-trained Transformer) is een door OpenAI ontwikkelde chatbot. ChatGPT is sinds de lancering de snelst groeiende softwareapplicatie ooit. Microsoft investeert inmiddels miljarden in OpenAI en ondertussen hebben ook Google en het Chinese Baidu een smart chatbot gelanceerd. Laten we verder gaan met ChatGPT, de applicatie die via artificial intelligence teksten genereert. Of zoals Universiteit Utrecht het formuleert: “ChatGPT is een chatbot gebaseerd op een Large Language Model (LLM). Dat houdt in dat je een vraag (prompt) kan stellen en dat ChatGPT daar een tekst voor schrijft. Dit gaat van het schrijven van een limerick tot het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Om teksten te genereren, hoeft ChatGPT de prompt (en het antwoord) niet te snappen. In plaats daarvan geeft de prompt de chatbot een context waarbinnen deze met behulp van kansberekening gaat kijken welke woorden het beste in een rij kunnen worden geplaatst, en zo een zin vormen. De tool genereert nieuwe unieke tekst, en toont je dus geen bestaande teksten (zoals gewone zoekmachines). Daarom is het niet mogelijk om de authenticiteit van de teksten te controleren met een plagiaatcontrole.”  ChatGPT kan nog veel meer. Denk aan opdrachten om te zetten naar softwarecodes of illustraties  genereren. Voor dit blog, hou ik het vanzelfsprekend op teksten genereren. Het werkt dus heel eenvoudig. Je maakt een gratis account aan en daarna stel je de chatbot een vraag of geeft een opdracht. Hoe nauwkeuriger je opdracht des te beter het resultaat. Doe je dat niet, dan komt er alleen maar bagger uit. Onthoud dus: bagger in = bagger uit. Na je opdracht verschijnt de tekst binnen een mum van tijd op je scherm.

In maart 2023 lanceerde OpenAI hun upgrade van (de gratis) ChatGPT3: de (betaalversie) GPT-4, gebouwd op het GPT-3.5-taalmodel. Menselijke feedback van ChatGPT-gebruikers en meer mogelijkheden ten aanzien van stijl zijn volgens OpenAI verbeterd. De nieuwe versie zou ook herkennen wat er op een afbeelding te zien is ingewikkelde berekeningen zoals verhaalsommen kunnen oplossen. Ik kan dit niet voor je beoordelen omdat ik alleen met ChatGTP-3 bekend ben.

Gebruik ik Chat GPT?

Ja, ik zet ChatGPT-3 weleens in bij de voorbereiding van het maken van content of daarna als extra check. Als ik minder bekend ben met een bepaald onderwerp of een bepaalde branche, lees ik me altijd extra in. Daarvoor gebruik ik boeken, whitepapers, artikelen, beluister ik podcasts en bestudeer ik een aantal websites. Zo krijgen de ideeën die in mijn hoofd zitten gelijk meer vorm. Op deze manier werk ik nog steeds, alleen gebruik ik sinds kort, af en toe, dus ook ChatGPT. Ik ben nog lang niet overtuigd. Bij dit soort tools ben ik meestal lange tijd argwanend. Argwanend maar, eerlijk is eerlijk, bij ChatGPT was (en ben) ik tegelijkertijd geïntrigeerd.

Ik zie ChatGPT net als Google, als een hulpbron. Als niemand anders tijd heeft, brainstorm ik er soms een beetje mee. Ik gebruik het ook weleens als controle op de spelling, interpunctie en grammatica als de content klaar is. Of ik vraag om feedback. Op basis daarvan geef ik soms nog wat extra voorbeelden in de tekst waardoor deze net wat concreter en duidelijker wordt.

Echter, net zoals bij Google of andere hulpbronnen, moet je ook bij ChatGPT alles nog wel controleren. Feiten checken dus. ChatGPT genereert teksten aan de hand van kansberekening en baseert de tekst op oneindig veel bronnen. Welke dit zijn kun je nooit exact achterhalen. Maar goed, als ik alles gecontroleerd heb, ga ik, geïnspireerd en wat wijzer, aan de slag met het schrijven van content. Het wordt uiteindelijk een mix van nieuwe kennis en de kennis die ik al in huis heb. Met een lekkere dosis creativiteit, giet ik het in een stijl afgestemd op de doelen, doelgroep, expertise en de branche van de opdrachtgever. Hahaha, soms leg ik het daarna voor aan ChatGPT en komt deze met een veralgemenisering van de tekst. Dan denk ik: mooi, ik heb het dus goed en onderscheidend geschreven!

Ben ik niet bang om overbodig te worden?

Nee, ik ben niet bang. Het is een hulpmiddel dat de komende jaren nog verder ontwikkeld zal worden. Zeker zal ChatGPT mijn vak gaan veranderen of beter gezegd zullen er verschuivingen gaan plaatsvinden. Ik vergelijk het een beetje met een rekenmachine. Die zorgde ervoor dat we sneller en efficiënter gingen rekenen. Of, wat dichterbij bij mijn vakgebied, de computer in plaats van de pen of typemachine. De inzet van technologie blijft nog altijd ondersteunend. ChatGPT is en blijft een taalmodel. Het geneert tekst op basis van jouw input. ChatGPT denkt niet na. ChatGPT geeft geen inhoudelijk advies en kent mijn opdrachtgevers niet zoals ik hen heb leren kennen. De output is, ook al is de tekst keurig geformuleerd, niet per definitie de waarheid! De menselijke factor blijft dus noodzakelijk om de teksten vanuit ChatGPT te checken, deze aan te vullen (met eigen kennis en ervaring) en af te stemmen op de doelgroep en opdrachtgever. Een content writer daarentegen voegt altijd waarde toe. Je schrijft niet alleen, je onderzoekt, denkt na, analyseert, legt verbanden, kent en begrijpt de opdrachtgever en diens doelgroep. Je weet als de beste waarmee, in welke woorden, in welke stijl, via welk kanaal en op welk (customer journey-) moment je de doelgroep optimaal bereikt.

Tot slot, iets om over na te denken. Hoe langer de applicatie bestaat en hoe meer mensen het gaan gebruiken, des te meer gaan de door ChatGPT teksten op elkaar lijken. De content die ChatGPT genereert is formeel gezien geen duplicate content (zie inleiding Wat is ChatGPT). Maar als je een vraag stelt, krijg je telkens hetzelfde antwoord, alleen genereert ChatGPT dan andere woorden. Daarom is het niet mogelijk om de authenticiteit van de teksten te controleren met een plagiaatcontrole. Dus hoe langer we de door ChatGPT gegeneerde teksten overnemen, des te moeilijker wordt het om je te onderscheiden en een connectie te maken met de lezer (klant, doelgroep).

Als je een oprechte connectie wilt maken, mensen raken en aanzetten tot actie, dan zou ik voor een ervaren content writer/copywriter kiezen. Dat meldt ChatGPT trouwens zelf ook, kijk maar.

Wat zegt ChatGPT er zelf over?

Klik op het filmpje hieronder en/of lees verder.

 

Ik:
Is ChatGPT is een bedreiging voor content writers?

ChatGPT:
Nee, ChatGPT is geen bedreiging voor content writers. Hoewel ChatGPT in staat is om teksten te genereren, is het geen vervanging voor het menselijke creatieve proces dat ten grondslag ligt aan het schrijven van hoogwaardige content.

Content writers zijn in staat om diepgaande kennis en expertise te delen en persoonlijke ervaringen en inzichten in hun werk te verwerken, waardoor ze unieke en waardevolle inhoud kunnen creëren die niet zomaar kan worden vervangen door een machine.

In plaats daarvan kunnen content writers profiteren van de technologie die ChatGPT biedt, door bijvoorbeeld samen te werken met ChatGPT om ideeën te genereren, informatie te verzamelen en als hulpmiddel voor het bewerken van hun werk. Dit kan leiden tot meer efficiëntie en nauwkeurigheid, waardoor content writers zich kunnen richten op de aspecten van hun werk die alleen menselijke creativiteit en ervaring kunnen bieden.

 

Zelf teksten schrijven met ChatGPT of …

Ja, iedereen kan teksten schrijven met ChatGPT, deze knippen, plakken en klaar is Kees. Maar dat principe geldt tegenwoordig voor zo veel zaken. Iedereen ‘kan’ met slimme tools een website maken, een logo ontwerpen of afbeelding creëren. Maar of je je op deze manier van de concurrentie onderscheidt? En hoe was het ook alweer? Oh ja, bagger in = bagger out.

Ha ha, ik zag laatst een mooie uitspraak die hier ‘spot on’ is:

A fool with a tool is still a fool.

Je moet als ondernemer ook niet alles zelf willen doen. Niet om de kosten te drukken en ook niet om alle touwtjes in handen te houden.

Laatste update

We zullen zien wat ChatGPT ons nog gaat brengen. Ik zal me in elk geval erin blijven verdiepen en de ontwikkelingen in de gaten houden. In de zomer van 2023, nam het Europees Parlement de AI Act aan. Deze Europese wet legt strenge regels op aan zowel ontwikkelaars als gebruikers van AI om de rechten van Europese burgers te beschermen. Straks ben je als content writer, marketeer of communicatie specialist verplicht om te vermelden als je tekst met AI gemaakt is.

PS:

Voor alle duidelijkheid, ik heb dit blog zelf geschreven en heb me laten informeren door de volgende bronnen:

Informeer mij over wat jullie voor me kunnen betekenen

13 + 14 =

Geen zorgen, je krijgt geen nieuwsbrieven. Meer informatie over het gebruik van gegevens vind je in onze privacyverklaring.