Laatste update: november 2023

 

Vaker bloggen levert aantoonbaar meer resultaten op. Denk aan meer én relevante bezoekers op je website, betere en langere vindbaarheid (soms wel langer dan 2 jaar!), meer naamsbekendheid, meer vertrouwen en meer conversie (inschrijvingen, offerte-aanvragen, opdrachten, orders, contactverzoeken). Bloggen levert dus heel wat op, maar alleen als je regelmatig en consistent waardevolle artikelen publiceert. Al eerder gaven we je tips hoe je het bloggen volhoudt, deze richten we ons op de frequentie. Let maar eens op: met de volgende 6 boosters ga je gegarandeerd vaker bloggen!  

Boosters om vaker te bloggen

Wat is (de functie van) een booster eigenlijk? Booster betekent in dit geval: aanjager. De functie ervan is om iets op gang te brengen, te bevorderen of te versnellen. En laten we eerlijk zijn: wie heeft er af en toe nu geen schop onder zijn kont nodig? Als ondernemer heb je het druk met je dagelijkse werk en bedrijfsvoering. Bloggen komt vaak op een laatste plaats, omdat je het druk hebt of al op social media bezig bent. Het komt ook omdat niemand jou persoonlijk erop aanspreekt of vraagt wanneer er eindelijk weer eens een nieuw blog verschijnt. Maar voor alles is een oplossing.

Vaker bloggen door: vooruit werken

Sommige ondernemers zweren erbij: tijdens rustigere dagen of weken meerdere blogs schrijven en deze inplannen voor later. Ikzelf ben er ook een liefhebber van. Ik werk daarbij wel met een contentplanner. Elk jaar weet ik wanneer en waarover ik ga bloggen. En natuurlijk houd ik ruimte vrij voor actuele zaken als ingrijpende veranderingen op het gebied van SEO of social media.

Vaker bloggen door: de Tiny Habits Methode

Nieuwe gewoontes zijn moeilijk aan te leren omdat ze veel wilskracht kosten. Wist je dat het gemiddeld zo’n 66 dagen duurt voordat het nieuwe gedrag een gewoonte is? De ‘Tiny Habits’ methode van BJ Fogg (PhD, Persuasive Tech Lab) helpt je het creeëren van een gewoonte. De achterliggende gedachte is vaker bloggen zo klein of makkelijk mogelijk te maken zodat het geen wilskracht kost om het uit te voeren. Volgens de ‘Tiny Habits’ methode kun je jezelf ieder wenselijk gedrag aanleren door de volgende stappen te doorlopen:

  • Begin klein | Iedere werkdag start ik met een half uur bloggen. Het maakt niet uit waarover. Of het goed of slecht is. Ik schrijf 30 minuten. En als het soms niet lukt door een deadline of afspraak, geen probleem.
  • Zoek een routine en koppel daaraan het bloggen | De ochtend vind ik het fijnste moment om te schrijven. Dan ben ik nog helemaal fris en scherp. Mijn nieuwe anker is dus ’s ochtends nog voor het lezen van mijn mail te gaan schrijven. Ik begin iedere dag met mijn mail en dat is dus al een routine waar ik verder niet over nadenk.
  • Beloon jezelf | Fogg: ‘When success is experienced early and often, it reinforces that behavior and has the added bonus of helping individuals get through the rough times’.
    Niet vergeten dus om jezelf te belonen. Vier het dat je deze week elke dag een halfuur geblogd hebt. Dat voelt goed waardoor de kans groter is dat je het blijft doen.

Vaker bloggen door: kennisbank

Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor de klant doorgaans hocus pocus en informatie daarover dus waardevol. Begin daarom een kennisbank, waarin je de betekenis van termen uitlegt of (zoek)vragen beantwoordt. Zo heb je genoeg om over te bloggen, ben je waardevol voor de bezoeker/klant en verhoog je je online vindbaarheid.

Vaker bloggen door: recycling

Al eens gehoord van Evergreen blogs? De meeste mensen kennen het woord evergreen van een blijvend populair liedje of van de Liga koeken. Evergreen stamt af van een Engelstalige aanduiding voor bomen die, ongeacht het seizoen, altijd groen blijven. Met evergreen content is het eigenlijk net zo. Evergreen content is content die relevant en waardevol blijft voor je klanten, volgers, abonnees enzovoort. Denk aan: how-to artikelen, geschiedenis artikelen, tutorials, handleidingen, gouden tips, recepten, case studies of onderzoeken. Het gaat dus om tijdloze content zonder vervaldatum, die je keer op keer kunt verspreiden (recyclen). 

Vaker bloggen door: de kracht van synergie

Wat ook helpt is het oprichten van een blogclub. Samen bloggen, ook als het over heel verschillende onderwerpen gaat, werkt enorm stimulerend. Dat komt door de synergie. Je ziet dat samenwerking effectiever is dan wanneer je er alleen voor staat. Tip: maak vooraf heldere afspraken en wij eventueel iemand aan die de leiding of het voortouw neemt.

Werk jij liever alleen? Ga dan eens brainstormen met ChatGPT, dat kan je goed op weg helpen. Ik zeg bewust ‘brainstormen’ want ik zie ChatGPT als een tool en geen wondermachine. Geef duidelijke opdrachten en gebruik de output als fundament. Maak je blog verder eigen, zodat het jouw stem, klank en expertise krijgt. Controleer ChatGPT altijd op feiten en voeg zo nodig bronnen toe.

Vaker bloggen: feedback

Feedback geeft inzicht. Met dat inzicht kun je de sterke kanten verder uitbreiden en aan de slag gaan met de aandachtspunten. Zorgvuldig gegeven, constructieve feedback (zoals ik die het liefste krijg én geef) is erop gericht het goede te versterken en het mindere te minimaliseren of zelfs te elimineren. Constructieve feedback op de juiste manier én met de juiste intenties gegeven, zorgt ervoor dat je je veilig voelt. Veilig genoeg om te experimenteren, te ontdekken wat werkt en wat niet. Hierdoor leer je. En kijk: je verbetert, vernieuwt en realiseert je gestelde doelen. Wat zeg ik? Je overstijgt jezelf! Vaak zie je dat de meeste beperkingen door jezelf zijn bedacht of door anderen zijn aangepraat.

Vaker, beter én met meer plezier en resultaat bloggen?

Vraag dan onze blogfeedback aan. Daarmee kun je 5 of 10 blogs ter feedback aan ons voorleggen. Gewoon direct via onze webshop bestellen of bel/mail ons als je nog vragen hebt. Hoe dan ook, nemen we altijd contact met je op. Om even kennis te maken: wie ben je, wat doe je, voor wie en welke doelen wil je met bloggen bereiken. Zodra we je blog hebben ontvangen, beoordelen we deze aan de hand van deze criteria en krijg je uitgebreid (schriftelijke) feedback, advies en tips ter versterking of verbetering. En natuurlijk staan we voor je klaar als je eens vastloopt, gewoon even appen als je vragen hebt dus! En dat kan iedere dag, dus ook in het weekend, tot 20.00 uur.

 

 

Inspiratiebronnen: Frankwatching, Bloggen als een pro